SOUP-a-go-go

vers, gezond, eerlijk en smaakvol

13-01-2014

Even voorstellen! Aangenaam; ‘een wandelende smaakkennis database!’

 

Wellicht  ook beleefd om mezelf voor te stellen en aan te geven wat mijn persoonlijke drijfveren zijn, als je aan het bloggen gaat en hoopt op lezers!

Mijn naam is Manita, ik ben getrouwd (bijna 12,5 jaar) met Rody en we hebben samen 2 kinderen, Gijs (9) en Annalinde (7). Rody en ik hebben elkaar leren kennen op de Hoge Hotelschool Maastricht zo’n 24 jaar geleden! Na wat omzwervingen in Nederland wonen we nu dan in Zaltbommel, in het land van Maas en Waal, de Bommelerwaard!

Waar het allemaal mee begon. Toen de kinderen naar school gingen en thuis kwamen met : ‘Mam, we moeten gezond eten en gezond is een Liga en zeker ook wel twee of drie’, dacht ik dat is grappig….want geef als juf in groep 1 en 2 deze boodschap mee en het is een waarheid als een koe!? Want wat de juf zegt is natuurlijk heilig…..in de ogen van kinderen van 4, 5 en 6 jaar. (Later wordt dan anders…) Echter, toen ik daar een beetje op doorging, nadat dit de boodschap was van enkele weken, en vroeg wat is gezond eigenlijk en waarom is dat belangrijk? Was het antwoord dat ze dat niet wisten…logisch natuurlijk op die leeftijd. Ik heb ze vervolgens wel met die vraag naar de juf gestuurd, maar daar kwam ook niet meer terug dan dat het goed is voor je; gezond zijn!? En op, of 3 Liga’s ook gezond zijn, kwam het antwoord: ‘alles met mate…!’

Een verbazing en lichte irritatie was bij mij geboren. Ik vond dat ik daar iets mee moest, zeker als moeder. Wat is eigenlijk gezond en wat vind ik eigenlijk gezond? Hoe ga ik daar eigenlijk mee om als ‘echte snoeper, Bourgondiër en Hotello?’ Na de Hotelschool heb ik daar niets meer carrière technisch mee gedaan, anders dan lekker eten, drinken en genieten! Ik ben maar eens gestart met op te letten hoe ik eten klaar maak en kwam toen al gauw tot de conclusie dat ik mij volledig laat leiden door wat ik in huis heb. Niet zozeer (gelukkig) aan pakjes, zakken en potten, maar aan vlees en verse groente. Eenpansgerechten aangevuld met rijst, pasta of aardappels, stond dan ook met stip op nr. 1. Helemaal niet slecht, want ik bleek, na wat marktonderzoek bij andere moeders, me veel minder te laten leiden door bonusaanbiedingen of dagpakkers, maar meer naar mijn trek, smaak en zin van die dag. Pakjes, zakjes, potten, gevuld met dik-, smaak- en zoet/zoutmakers hadden mijn voorkeur al lang niet meer.  Ik bleek ook een aanleg te hebben om smaken, in mijn hoofd te combineren en zo te bepalen of ik daar zin in heb die dag! Ik heb altijd gedacht dat iedereen zich kon laten leiden door zijn ogen, neus en mond, als het gaat om lekker eten, maar dat is echt niet zo!

Toch nog even over de pakjes en zakjes! Heb je weleens gelezen wat daar allemaal in zit? Ik wel! Maar jij hoeft het niet, want ik verklap het je: veel te veel zout, vet en/of suiker, kunstmatige dikmakers en kleurstoffen (om je ogen te verleiden) en bovendien een uniforme (verslavende smaak) die in een laboratorium is verzonnen (om het product door zoveel mogelijk mensen opnieuw te laten kopen). Recent neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat de combi van vet en suiker zeer verslavend is en mede daarom als grootste boosdoener genoemd wordt voor de westerse zwaarlijvigheid. Vanwege de reactie van deze combi in de hersenen zou deze combi meer verslavend endus gevaarlijker kunnen zijn dan cocaine!; aldus de onderzoekers.

Met deze wetenschap dat ik een eigen database aan smaakkennis in mijn hoofd heb, met dank aan mijn ouders, de hotelschool en mijn eigen nieuwsgierigheid (je moet toch alles een keer geprobeerd hebben ;-)), had ik een startpunt in handen. Mijn overtuiging begon te groeien, dat als iedereen net als ik een smaakkennis databasein z’n hoofd opbouwt, hij/zij van zelf leert combineren. Want een lekkere maaltijd is niets anders dan het combineren van smaken. En natuurlijk proef jij anders dan ik, daarom vind jij iets anders ook lekker en ik niet! En wat ik niet lekker vind zal ik niet snel gebruiken in mijn maaltijd.

Hoe kan ik dan bijdragen aan zo’n database in ieders hoofd, want ik heb inmiddels de overtuiging dat gezond eten begint bij het leren proeven en analyseren van pure smaken. Uiteraard weet iedereen dat verse groente zeer positief bijdraagt aan een goede gezondheid. Samen met variatie in je dagelijkse voeding legt dit de beste basis.

Met deze wetenschap, uitgangspunten en overtuigingen, was het idee van mijn bedrijf geboren. Zo’n kleine 3 jaar geleden heb ik dan ook de URL www.soup-a-go-go.nl vastgelegd. Uiteraard was er nog veel te bedenken en te doen. Maar daarover wellicht de volgende keer meer!

Laat gerust een reactie je reactie achter!

Reacties   

0 #7 lulu tobing excel 02-12-2017 05:04
nisya ahmad hamil: http://tinyurl.com/y6udo6lr
http://tinyurl.com/y8jxn4sd diah permatasari hot poto
http://tinyurl.com/ybftbo5w poto kiki fatmala
maudy koesnaedi dan erik meijer: http://tinyurl.com/y7rdxums
0 #6 finmonitoring.info 09-05-2017 07:25
I was able to find good advice from your articles.
0 #5 Ссылка на источник 27-04-2017 16:42
Amazing issues here. I am very glad to peer your post.
Thank you a lot and I am looking ahead to contact you.

Will you please drop me a mail?
0 #4 http:// 10-04-2015 12:58
De är kända för ofta växer sitt spel broschyr ger dig riktig njutning och även de
största jackpots på nätet .
+1 #3 Marjo Erades 28-05-2014 19:01
de Blog was weer geweldig
+1 #2 christa van veldhuij 15-01-2014 17:02
Meid, weer helemaal top! en wat een leuke foto... en weet je, je maakt heus wel soepen met ingredienten die jij niet lekker vindt, maar dat heb je over voor je abonnees! :lol:
+2 #1 Marjo Erades 13-01-2014 18:45
Manita wat een leuke blog weer en wat onderhoudend om te lezen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen